Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.01.2007 09:30 - Усещане за епохи
Автор: antinous Категория: Изкуство   
Прочетен: 2680 Коментари: 6 Гласове:
0

Последна промяна: 05.01.2007 09:34

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Странно нещо е да можеш да виждаш! Не да гледаш, а да виждаш! Още по-странно е, че повечето хора не го могат.

Съвременните европейски общества доста прилично съчетават миналото с настоящето. Някак си го умеят.

image

А ние?

Ако се огледаме в миналото ще открием само гръмки фрази за едно илюзорно величие и ... руини. Тук таме са останали късчета от добрият вкус на българина – главно от Възраждането. За наш срам, в по-голямата си част им липсва новаторство и ярка оригиналност.

Съзнавам, че с горните си думи ще скандализирам доста от вас! Знам че ще е така, но се замислете дали наистина го има БЪЛГАРСКОТО ИЗКУСТВО?

Говоря за българско изкуство, а не за наш прочит на барока, сецесиона, неокласицизма и т.н.
Известна ми е и реакциата ви – “5-те века турско робство”. Да, ама замисляли ли сте се, че от IX до XV век, нашето изкуство в повечето случаи е лошо ксерокопие на византийското, а в късната античност на иранското, индийското и т.н.
 Ще кажете, че основна черта на културата е нейната еклектичност. Така си е!

На мен ми се струва, че винаги сме прекалявали със заемките и днес културата ни няма лице!

За това си мисля, че у повечето българите няма усещане за епохи. Не усещаме миналото, не усещаме сегашните куртурни събития. Мислим си, че сме вперили поглед в бъдещето, а дали не е в нищото?
За това какво ни остава на нас, сензитивните (извинявам се за тази дума)българи? Остава ни да се радваме на дребните неща, като тези прекрасни бонбонки!
image



Тагове:   усещане,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - ...
05.01.2007 09:43
i kakvo i e vizantiiskoto na Boianskata carkva?
цитирай
2. antinous - :)
05.01.2007 10:00
Разгледай няколко албума с византийска стенопис и ще разбереш! Боянските стенописи са прекрасни, но според мен не са българско изкуство. Вярно е, че има и оригинални елементи в тях, но до там! Замисляли ли сте се защо според световната наука има Византийска цивилизация, а никой освен нашите учени не говори за Българска цивилизация? Знам че това което говоря е ерес, но така виждам нещата, а вие?
цитирай
3. enola - ...
05.01.2007 11:55
Ще ми се да вярвам,че има Българско изкуство и май наистина го има.За кое изкуство точно говориш?За изкуството като цяло?Защото съществува българско изкуство,например театъра.
цитирай
4. antinous - :)))
05.01.2007 12:50
Целта ми беше, и си остава, да провокирам! За това трябва да съм краен! Бих се радвал да го има българското изкуство! Но не мислите ли, че то и да го е имало, твърде много се е размило? За да ни ценят, трябва да сме различни, а не да копираме! Музеите и галериите ни са пълни с елински и римски артефакти! А не бяха ли "златните ни съкровища" всъщност тракийски?
цитирай
5. candysays - Много хубав пост, според мен...
05.01.2007 13:58
Поставяш въпроси, което е хубаво...винаги... Така или иначе не мисля, че отричаш, мисля, че критикуваш просто... Аз също мисля понякога така. Наскоро говорих на тази тема и с един доста ерудиран човек и изключително приятен събеседник (който е скулптор, и е директор на гимназия за каменообработка, а и председател на СБХ- Враца)- и според него (а той знае доста...от най-различни сфери на изкуството в България) лошото на нашите творци е тъкмо че твърде много копират западните образци, и че без да имаме изградена своя КЛАСИКА, сме прескочили на следващия етап- който си е отричащ класиката, откъдаето и да го погледнеш... При нас не че няма какво да се отрича, но са само светлинки тук-там нашите добри творци... Нарядко се срещат.
Аз обичам например- (обожавам дори) самородния и искрен талант на Вапцаров... И някои др.български писатели и поети... Но ме тормози че ни е толкова скапана съвременната музекална сцена... От нея признавам като по-стойностен и новаторски само българския уейв- примерно Нова Генерация, Клас и тям подобни... Съвременните поп-изпълнители са ужасно безлични и бездарни повечето... Трябва да имаш не само глас/перо и прочие за да си творец, но най-вече ДУХ... Сърце, и идеи... И концепция за нещата... Цялостна. Това е положението според мен.

Извинявам се за дългичкия коментар. Поздрави на всички :)
цитирай
6. bambola - прекрасни бонбонки :))
05.01.2007 22:48
dobro nachalo... :)
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: antinous
Категория: Изкуство
Прочетен: 450545
Постинги: 57
Коментари: 591
Гласове: 2224
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930